درگذشت اردشیر محصص، طراح و کاریکاتوریست
اردشیر محصص طراح ،کاریکاتوریست و نقاش ایرانی در شامگاه پنجشنبه 18 مهرماه 1387 در سن 70 سالگی، در شهر نیویورک در حالی که سال ها با بیماری خود دست و پنجه نرم می کرد، چهره در خاک کشید.وي ۱۸ شهریور ۱۳۱۷ در رشت به دنیا آمد.به طور همزمان در دو دانشکده حقوق و هنرهای زیبا پذیرفته شد و حقوق را برگزید ، بعد از اتمام تحصیلات در رشته حقوق (به سال ۱۳۴۱) در کتابخانه یکی از وزارتخانهها شغلی به دست آورد و مشغول به کار شد و در عرض یکسال تمام کتابهای آنجا را خواند و سپس استعفا داد و برای همیشه خود را وقف طراحی کرد.بسیاری از آثارش دارای تم سیاسی و اجتماعی بودند، در همکاری با نشریات تنها با روزنامه کیهان به طور منظم کار کرد و سالها برای صفحه هنر و اندیشه این روزنامه قلم زد.
لینکها به ترتیب امتیاز مرتب شدهاند:
شادی کیهان از وفات اردشیر محصص هنرمند و کاریکاتوریست بزرگ ایرانی در غربت!
ـ۲۹۹ کلیک
www.kayhannews.ir
نوشته کیهان این است: " اردشير محصص، طراح و كاريكاتوريست فراري كه به ضديت با اسلام و تمسخر مردم ايران معروف بود، در خارج از كشور مرد. وي كه در سال 1317 متولد شد، پس از انقلاب اسلامي از ايران گريخت و در خارج از كشور با نشريات صهيونيستي و ضد ايراني عليه باورهاي ديني و ملي ايرانيان به همكاري پرداخت. طرح ها و كاريكاتورهاي وي كه در سه دهه گذشته در آمريكا و اروپا منتشر شده است، آميزه اي از رويكردهاي لائيك و نفرت نسبت به اعتقادات اسلامي است. در كنار اين وجوه، محصص همواره در آثارش تمسخر اسطوره هاي قدسي مسلمانان را دنبال كرده است. گفتني است برخي از همفكران وي در داخل و خارج كشور براي انتقال جنازه او به ايران تلاش مي كنند. يكي از مقامات غربي كه براي انتقال جنازه اردشير محصص به ايران اصرار دارد به همفكران وي گفته است دفن محصص در قطعه هنرمندان مي تواند ديگران را هم به الگوبرداري از آثار ضدديني اردشير محصص ترغيب كند!
در گذشت اردشیر محصص در نيويورك/ طرح نام آور ايراني درتنهايي درگذشت
ـ۲۹۹ کلیک
www.persiancartoon.com
آری! اردشیر محصص یکی از نام آوران عرصه کاریکاتور و هنرهای تجسمی، شامگاه پنجشنبه 18 مهرماه 1387 در سن 70 سالگی، در تنهایی خویش در شهر نیویورک در حالی که سال ها با بیماری خود دست و پنجه نرم می کرد، چهره در خاک کشید و دنیا را با آدم هایش تنها گذاشت. «اردشير محصص در 18 شهريور 1317 در رشت از مادري شاعر و پدري قاضي به دنيا آمد. او در مصاحبهاي گفته: »هميشه دوست دارم سنم را دو سال كمتر از آنچه هستم به ديگران بگويم و شايد اين موضوع در اينجا هم صدق كرده باشد.«......در همين زمان احمد شاملو به سردبيري كتاب هفته رسيد و طرحهاي اردشير را به مقدار زيادي براي چاپ پذيرفت. بعد از تعطيلي كتاب هفته به روزنامه كيهان رفت و در آنجا مشغول به كار شد و با اينكه اكثر آثارش به درد نشريه خبري نميخورد ولي مهدي سمسار سردبير وقت روزنامه تعداد زيادي از آثار او را براي چاپ پذيرا شد.چاپ اولين مجموعه طراحيهاي اردشير شش سال به طول انجاميد چون هيچ ناشري حاضر به چاپ آن نبود تا اينكه سيروس طاهباز در سال 1350 اولين مجموعه طرحهايش را با نام كاكتوس در سري دفترهاي زمانه به چاپ رساند. فاصله چاپ دومين كتاب با كتاب اول فقط دو ماه بود. به گفته محصصأ »كاكتوس اولين مجموعه از اين قبيل آثار ]كاريكاتور [ بود
در سوگ تو ای عزیز رفته- غمگین تر از این نمی توان بود (هادی خرسندی در سوگ اردشیر محصص)
ـ۲۸۵ کلیک
www.asgharagha.com
طنزنگار بزرگ ايران (وجهان)، پنجاه سال جز اين کار، کار دگر نکرد و ذرات وجودش نقش آفرين طنزتلخ ايراني بود. به احترام او دوهفتهي ديگر سايت را با طنزهاي تصويري و نوشتاريش - که اختصاصاً براي نشريهي «اصغرآقا» ميفرستاد -، تازه ميکنيم.
مقاله نیویورک تایمز درباره اردشیر محصص به مناسبت نمایشگاه آثار او در نیویورک
ـ۴۴۶ کلیک
www.nytimes.com
برای دیدن بعضی از آفریده های او بر تصاویر کلیک کنید.
زندگی و جایگاه هنری اردشیر محصص
ـ۱۳۳ کلیک
www.rfi.fr
اردشیر محصص پنجشنبه شب در پی بیماری طولانی پارکینسون در نیویورک در گذشت. او در دهۀ چهل و پنجاه به هنر کاریکاتور جدی در ایران پر و بال دادو برخی او را بنیانگذار این رشتۀ هنری در ایران می دانند. حوزۀ کار او مطبوعات بود و کاریکاتور های آزادش در کتاب های مستقل و یا به صورت تصویر گری کار های ادبی از جمله آثار احمد شاملو، جواد مجابی و بسیاری دیگر از روشنفکران منتشر می شد. اولین مجموعۀ آثار او را سیروس طاهباز در اوائل دهۀ چهل در ایران منتشر کرد. مصطفی رمضانی، کاریکاتوریست مطبوعات و گرافیست که سی سال است در فرانسه زندگی و کار می کند و در این سال ها از دور و نزدیک با اردشیر محصص در تماس بوده است در بارۀ زندگی و جایگاه هنری او توضیح می دهد.
سوتی فارس در اطلاع رسانی مرگ «اردشیر محصص»
ـ۵۹۲ کلیک
arashtn53.wordpress.com
صبح که داشتم نگاهی به خبرهای خبرگزاریهای داخلی می انداختم ، در خبرگزاری فارس به خبر مرگ «اردشیر محصص» که در کنارش تصویری از یکی از کاریکاتورهایش که به موضوع اعدام می پرداخت برخوردم. از آنجا که مرحوم «محصص» یکی از کارتونیستهای منتقد نظام بوده و کارهایش بیشتر در انتقاد از ج.ا است. انتشار همچین کارتونی از وی در یک خبرگزاری دولتی عجیب بود.باری یا توجه به سوتی های مکرر این خبرگزاری محترم ، از صفحه خبر عکسی گرفتم چند دقیقه بعد که دوباره به این آدرس مراجعه نمودم متوجه شدم فارس اشتباهش را تصحیح کرده و جای کارتون قبلی ، تصویر شخص محصص را جاگزین نموده است.
اثری از مرحوم اردشیر محصص در زمان انقلاب
ـ۱۵۳۹ کلیک
sade.blogsky.com
مدتی هست دارم مجموعه ای از عکس ها و بریده جراید زمان انقلاب رو جمع میکنم! توی بریده های روزنامه ای طرحی از "اردشیر محصص" رو دیدم که شاید تا به امروز آنچنان برام شناخته نبود! امروز که خبر فوتش رو شنیدم، با خودم گفتم بد نیست طرحی رو که ازش دارم مربوط به انقلاب رو توی وبلاگم بذارم! تنها برای احترام به یک انسان که درگذشته.
رفتن اردشیر محصص / مسعود بهنود
ـ۱۴۷ کلیک
masoudbehnoud.com
خبر رسید . یعنی نیما خبر داد که از نیویورک زنگ می زد و این سال ها از او درباره اردشیر می شنوم. گفت اردشیر محصص درگذشت. این را از کسی شنیده بود که این اواخر نگهداریش می کرد. چون مدت ها بود که دیگر روی صندلی چرخدار بود. عکسی هم آخر بار از وی دیدم او را باد کرده و تمام موها را از دست داده - همانند کسانی که شیمی درمانی می کنند - نگاهش خالی بود نشسته روی صندلی اش. اما عجب که تا همین اواخر همچنان می کشید. آخرین چیزی که درباره اردشیر خواندم نوشته ای از خانم شیرین نشاط بود در کتابی به نام ترانزیت تهران که همین روزها منتشر می شود و خواهید خواهد. کتابی است که روزنامه نگارهای جوان ایرانی هر کدام نقبی زده اند با مقاله و عکس و کارتون و حتی پاره هائی از فیلمشان به تهران. من هم آن جا چیزکی نوشته ام از گذشته تهران. شهری که در آن زاده شدم. اما اردشیر در رشت زاده شده بود و لهجه اش هم حفظ کرده بود از یک خانواده اهل علم. از همان خانواده مهکامه مجصص و بهمن محصص هم برآمده اند. از اولین کسانی که محصص تکانش داد خسرو گلسرخی بود که نقدی هم درباره اش نوشته و تجلیلش کرد. خیلی ها اردشیر را به خاطر آن چه در یک سال قبل از انقلاب کشیده بود و تیغش را به جانب پادشاه گرفته بود بد گفته اند انگار آن موقع که اردشیر شاهان قاجار را می کشید مقصودش واقعا ناصرالدین شاه یا مظفرالدین شاه بود. این ها نفهمیده بودند که زیر آن عینک و آن سادگی کسی هست که قدرت را به ریشخند می گیرد. انقلاب نشده به نیشخند گرفته بود. اردشیر در سال 1317 زاده شده بود . پس وقتی از تهران رفت آمریکا تازه چهل سالش بود و موقع شکوفائی اش بود. نامش دست کم به استناد آن چه از او در موزه های بزرگ عالم هست می ماند. همراه نام زادگاهش. یادش عزیز باد